9 de març del 2018

Recolzament per a l'ESO i el Treball de Recerca

Avui  recomanem dues lectures que us poden ajudar en el vostre pas per l’ESO i en l’elaboració del Treball de Recerca a Batxillerat.

Creiem que aquestes lectures són bones tant si sou alumnes i esteu en el camí de l’Educació Secundària, com si sou familiars o professors/es de joves que es troben en aquesta situació.

El primer títol és:

POÓ GALLARDO, Pablo. Espabila, chaval. Cómo no suspender y aprovechar tu tiempo en el instituto. Barcelona: Planeta, 2017.

El llibre dedica la primera part a intentar fer-nos conscients de la sort que tenim de viure al primer món, de ser joves amb poques responsabilitats, … també parla sobre com, a vegades, certes assignatures o temes ens semblen absurds i com no veiem la utilitat d’estudiar-los (la típica frase: això no ens servirà de res a la “vida real”). 


L’autor, des de la seva experiència com a professor de Secundària, ens intenta fer veure com el saber “una mica de tot” ens obre la ment i amplia el nostre potencial, així com també ens serveix per veure quines branques del coneixement ens interessen més (què volem ser de grans?).

També ens dóna consells pràctics sobre mètodes d’estudi i organització del temps, consells per no suspendre i una guia sobre els plans d’estudi actuals.

Un apartat que també hem trobat molt interessant és el que ens parla sobre el dia a dia a l’institut: les etiquetes que ens posem i ens posen (com a alumnes i com a professors/es), el bullying, el ciberassetjament, el respecte que ens hem de tenir a nosaltres mateixos/es per poder respectar als/a les altres, els valors que hauríem de tenir i/o adquirir per viure en harmonia dins de qualsevol context i, sobretot, que… ESPAVILEM!!!

El segon títol és: 

RÍOS ROMERO, Joaquín, ...[et al.]. El Treball de Recerca: metodologia,recursos i propostes pràctiques per elaborar i presentar pas a pas una recerca.Barcelona: Associació de Mestres Rosa Sensat, 2008.

És un llibre una mica més pràctic i ja ens posem una mica més “seriosos”. Parla sobre el respectat/temut TREBALL DE RECERCA.

L’obra consta de dos documents: un llibre per als/a les professors/es i una guia per als/a les alumnes.

Llibre per als/a les professors/es


Tracta sobre com enfocar les diferents parts del treball i com donar orientacions i recursos als/a les alumnes. També parla de com es pot començar a introduir la recerca per a fer treballs des de l’ESO.

Guia per als/a les alumnes.


Inclou un esquema de les diferents parts que ha de contenir el treball. Parla de com planificar la recerca i com fer els diferents tipus de cerca documental i experimental. Ens dóna orientacions per poder redactar el treball correctament i saber com preparar l’exposició oral... i, sobretot, ens diu com establir pautes i gestionar les diferents tasques per no atabalar-nos i gaudir del procés de la recerca. No oblidem que si el tema ens interessa, el camí pot arribar a ser apassionant. Si ens organitzem bé, no patirem pel temps i podrem gaudir d’unes merescudes vacances a l’estiu 😉

Des de la Biblioteca, aprofitem per recordar-vos que teniu a l’abast múltiples eines que us poden ajudar en el vostre procés de recerca, com per exemple la Biblioteca Virtual de la Diputació de Barcelona, on hi podreu trobar bases de dades completament gratuïtes que us poden ser útils. Us animem a visitar-les en el següent enllaç: http://bibliotecavirtual.diba.cat/es/webs-i-bases-de-dades


A més, us aconsellem venir a la Biblioteca a estudiar i a preparar el vostre treball. Hi trobareu un espai on concentrar-vos i  assessorament de les bibliotecàries: per fer les vostres cerques, per recomanar documents, per ajudar-vos a fer les citacions bibliogràfiques, etc.

No ho dubteu, hi som per ajudar-vos!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada